Veruca plantară

“Plantă” în limba latină înseamnă talpă. Acesta este motivul pentru care veruca la acest nivel se numește verucă plantară. 

Verucă plantară de la piscină?

Veruca este cauzată de un virus care intră prin porii pielii, de obicei la palme și tălpi.

Mediile umede care deschid acești pori, cum sunt dușurile și piscinele, cresc șansele contactării unei veruci plantare.

Semne și simptome

După ce virusul pătrunde prin porii deschiși ai tălpii, afectează straturile suprapuse ale pielii, care din cauza faptului că pășim, au tendința de a crește dinspre exterior spre interior. Cel mai probabil sunt contactate pe zonele de presiune ale tălpii: călcâi sau antepicior. Veruca plantară are aspectul unui punct negru în centrul unei mici zone rotunde ieșite în relief, asemeni unei mici semințe închise la culoare. Imediat după o baie fierbinte sau duș, marginile keratinizate ies în relief mai mult și punctul negru central este mai vizibil. Mărimea unei veruci poate varia, așa cum poate să fie solitară sau grupate în mozaic.

Sunteți la risc pentru a fii afectați de veruca plantară?

Veurca plantară este foarte contagioasă și se poate contacta atât de la o persoană la alta, cât și prin suprafețele contaminate, așa cum se întâmplă dacă pășiți desculț exact pe locul pe care a pășit înainte cineva cu verucă. Fără șlapi, sunteți la risc în orice zonă publică cu dușuri, saună sau bazine de înot.

Tratamentul verucii plantare poate fi de durată.

Produsele casnice care îndepărtează verucile, deseori găsite în magazine și farmacii, pot ajuta la îndepărtarea lor, însă aveți nevoie de răbdare și tenacitate pentru că este un tratament îndelungat. Dacă aceste tratamente eșuează, vă încurajăm să contactați cabinetul de podiatrie în orașul în care locuiți, unde un specialist știe ce are de făcut. În câteva săptămâni, după debridare și aplicare locală a unor preparate profesionale, veruca va fi istorie.

Dacă identificați o verucă plantară, nu amânați consultul nici o zi, pentru că nu va trece de la sine.

Lucrurile se pot complica și riscați să îi îmbolnăviți și pe cei dragi de lângă dumneavoastră.