Importanța îngrijirii piciorului diabetic

Când vorbim despre diabetul zaharat, sunt trei amenințări asupra piciorului: circulația sanguina, tulburările de sensibilitate și capacitatea redusă de apărare împotriva infecțiilor. De aceea piciorul diabetic se numește, pe bună dreptate, picior la risc. Cu cât mai timpuriu te adresezi unui specialist podiatru, cu atât mai sigur eviți o complicație serioasă.

Iată de ce un examen de picior diabetic făcut cu regularitate este important

Circulația periferică deficitară:

În condiții de diabet zaharat, glucoza nu este utilizată potrivit de organele și celulele organismului din doua rațiuni: fie nu este suficientă insulina, fie este suficientă insulina, însă celulele nu interacționează potrivit cu ea. Interacțiunea cea mai mare are loc la nivelul vaselor mici și foarte mici de la nivelul picioarelor, numite capilare, împiedicând circulația la nivelul degetelor de la picioare, a picioarelor și gambelor. Examenul de picior diabetic include testarea pulsului distal, inspecția tegumentului care nu trebuie să fie uscat, rece, fără fire de păr sau cu leziuni, toate fiind semne despre circulația periferică. Simptomele care apar odată cu tulburările de circulație, numită și boala arteriala periferica (BAP), include durere în gambe care limitează plimbările obișnuite, dureri în timpul nopții care te fac să îți frămânți picioarele. Diagnosticate devreme, BAP poate fi tratată înainte de apariția altor complicații.

Tulburările de sensibilitate:

Din cauza diabetului zaharat sunt afectate terminațiile nervoase periferice responsabile de sensibilitatea tactilă, cea proprioceptivă, cea vibratorie și cea termică. Glucoza din circulație este oarecum absorbită de nervii periferici și cauzează distrucții chimice ale acestora. Așa se explică pierderea diferitelor sensibilități la nivelul picioarelor. Simptomele apar deseori înainte ca orice test cu aparate să poată confirma aceasta distrugere a nervilor periferici. Simptomele sunt descrise de către pacienți ca amorțeli, furnicături, înțepături, diminuarea sau accentuarea sensibilității la atingeri obișnuite. Aceste simptome sunt inițial mai accentuate noapte, însă progresează până la pierderea completă a sensibilității. Așa se definește neuropatia diabetică sensitive-motorie, în “șosete și mânuși”. În acest moment deveniți vulnerabil, cu risc enorm de a cădea, de a vă rănii fără să simțiți, de a avea o rană deschisă și o infecție fără să vă dați seama. Inspecția tălpilor devine obligatorie în fiecare zi, fie rugând pe cineva apropiat, fie utilizând o oglindă. O zgârietură aparent inofensivă, o unghie cu colțuri ascuțite, o bătătură chinuitoare pot duce la infecții periculoase din simplul motiv că nu simțiți durerea. Pe lângă inspecția zilnica pe care v-o recomandăm la nivelul picioarelor, vă recomandăm să ne vizitați cu regularitate în cabinetul de pediatrie pentru a vă testa nivelul de percepție pe diferite sensibilități, a va testa reflexele osteo-tendinoase, forța musculară, tulburările de sensibilitate tactile, vibratorie, dureroasă și propriocepția. Toate aceste teste sunt utile în determinarea severității neuropatiei diabetice.

Capacitatea de apărare împotriva infecțiilor:

Cu cât glicemia este mai ridicată, cu atât capacitatea celulelor de apărare este mai redusă. Noi nu putem testa acest lucru în cadrul vizitei la cabinetul de podiatrie, dar subliniază importanța prevenției pentru care luptăm atât de energic. În momentul apariției unei probleme (ulcer sau rană deschisă), tratamentul va dura mai mult ca de obicei și riscurile de a scăpa de sub control sunt mai mari. Din acest motiv noi dorim să prevenim orice problemă ÎNAINTE ca ea să apară. Vizitele cu regularitate în cabinetul de podiatrie au și rolul de verificare a unei eventuale boli arteriale periferice și a unei neuropatii diabetice. Pentru noi este important să depistăm și să tratăm orice leziune de tipul unei bătături, verucă sau unghie cu probleme.

Permiteți-ne să devenim parteneri în echipa medicală care îngrijește diabetul zaharat pentru a preveni complicațiile care pot apărea în orice moment.

Află mai multe despre: