Neuropatie diabetică

Cum să eviți complicațiile cauzate de neuropatia diabetică?

Atunci când ai aflat diagnosticul de diabet zaharat cu siguranță nu ți-a fost ușor. Ai încercat cât s-a putut să controlezi glicemia, iar acum, cu picioarele amorțite, e dificil să respecți exercițiile fizice recomandate de medic. Există vreo cale de a preveni lezarea nervilor periferici din cauza diabetului?

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia periferică este cea mai comună complicație a diabetului zaharat, prin tulburarea funcționării normale a nervilor de la picioare și mâini, generând amorțeli, furnicături, scăderea și chiar dispariția sensibilității periferice. Din păcate, este și cea mai de temut complicație. În esență, nervii periferici sunt de doua tipuri: senzitivi și motori. Nervii senzitivi reacționează în doua moduri atunci când suferă din cauza diabetului: fie scad funcția pentru care au fost creați (scăderea sensibilității tactile fine, scăderea sensibilității proprioceptive, scăderea sensibilității dureroase), fie exagerează funcția pentru care ei exista (durere spontană, senzație de arsură, senzație de strângere în ”menghină”). Nervii motori respectă și ei aceleași două tipare: fie deficit motor (slăbiciune musculară, reflexe diminuate), fie crampe musculare chinuitoare.

Simptomele timpurii ale neuropatiei diabetice includ:

  • Incapacitatea de a simții durerea la nivelul picioarelor
  • Incapacitatea de a simții durerea la nivelul picioarelor
  • Dificultate în a purta șosete sau pantofi din cauza durerii
  • Dificultate în a simți căldura sau frigul la nivelul picioarelor
  • Amorțeli și furnicături persistente
  • Dureri la nivelul picioarelor care se accentuează fie la mers, fie în timpul nopții
  • Slăbiciune musculară, tulburări de mers, tulburări de echilibru

De ce neuropatia diabetică duce la suferințe grave?

Amorțelile de la nivelul picioarelor reprezintă doar începutul problemelor cauzate de neuropatia diabetică. Incapacitatea de a simții durerea nu este o bucurie! Lipsa durerii atunci când te rânești la un deget de la picior, deschide poarta infecțiilor fără să realizezi acest lucru. Pe fondul suprapus al tulburărilor circulatorii, nimic nu poate garanta o vindecare corectă a rănilor din diabet, o rană relativ mică la un deget de la picior nu este capabilă să se vindece natural și devine repede catastrofală. Toți pacienții cu neuropatie diabetică cu lipsa sensibilității dureroase sunt, din păcate, candidații cei mai numeroși la amputații devastatoare la nivelul degetelor, piciorului sau gambei.

Evitarea amputațiilor începe cu un tratament timpuriu.

Cea mai bună cale de a evita complicațiile piciorului diabetic este să te consulți cu specialistul podiatru cu regularitate. În Clinica de Podiatrie am înțeles că examenul anual de picior diabetic nu este suficient întotdeauna să prevenim pericolele neuropatiei diabetice. În cabinetul de podiatrie am înțeles cât este de important examenul minuțios al degetelor de la picioare, depistarea oricărei schimbări de culoare sau temperatură la nivelul piciorului, identificarea cât mai timpurie a leziunilor cutanate, bătăturilor, unghiilor încarnate, cât este de important să testăm tulburările de sensibilitate.

Nu doar că ne preocupăm de o îngrijire profesionistă în cadrul cabinetului de podiatrie, ci ne asigurăm să fiți în bună stare de sănătate și intre vizitele din cabinet. Vă împărtășim toate metodele de prevenire a complicațiilor diabetului prin programul de educație a pacientului cu diabet, vă sfătuim asupra încălțămintei potrivite și asupra dietei.

Contactează astăzi specialiștii cabinetului de podiatrie pentru a afla cum poți evita complicațiile diabetului zaharat!