Durerea de talpă

În mod tradițional sunt descrise 3 tipuri de picior: piciorul plat (popular “platfus”), piciorul scobit (cavus) și piciorul normal. Se subînțelege, fiecare din cele trei categorii mari poate avea diferențe care ne fac unici.

De aceea noi utilizăm placă de presiune – baropodometrul – pentru “amprentarea” de precizie a tălpii pacienților care vin în cabinetul de podiatrie.

Cel mai frecvent durerea apare în cazul piciorului plat sau în cazul piciorului foarte scobit. Ne interesează ca în timpul consultației podiatrice să vedem care sunt punctele de contact cu solul, cum sunt distribuite forțele pe fiecare punct și pe suprafața tălpii Dumneavoastră, să știm cum putem corecta aceste mici defecte.

În cazul unui picior plat

apărut fie din cauze genetice, rânire, probleme de tendoane, boli sistemice (artrita reumatoidă, diabet) – presiunea incorectă de la talpă generează tendința de rotire internă a gleznei, genunchiului și soldurilor. Deseori apar bătături, tendinită achileană, durere de gleznă în partea internă, durere în “podul tălpii” și fasceită plantară. Astfel de dureri pot fi rapid corectate prin ortezele care se pun în interiorul pantofilor pe care îi purtați. Important este ca orteza aceea să fie croită precis, după “amprenta” piciorului Dumneavoastră!

Piciorul scobit

poate fi din cauze genetice, rezultat al unei boli neuromusculare (ex. Charcot-Marie-Tooth) sau traumatisme locale. De obicei piciorul scobit generează imediat degete deformate “în ciocan”, bătături dureroase, dureri în talpă, slăbirea controlului gleznei. O orteză potrivită va reduce presiunile deformante și previne degradarea articulației.

Orteza

este un “tălpic” suplimentar care poate fi mutat de la un pantof la altul. Ele sunt prescrise și fabricate pe baza nevoilor individuale și a tipului de picior. Unele sunt accesibile, prefabricate, în magazinele de pantofi. Problema lor este că nu respectă geometria precisă a tălpii Dumneavoastră, a modului în care susțineți propria greutate și a modului în care călcați la fiecare pas. Vă putem ajuta în cabinetul de podiatrie să aflați cu precizie toate aceste variabile ale piciorului Dumneavoastră, pentru a vă croi și ajusta cele mai potrivite orteze cu care veți păși fără durere.

Nu stați cu durerea la fiecare pas pe care îl faceți.