Piciorul plat

Nu știți dacă aveți piciorul plat? Răspundeți la întrebarea: aveți bătături, degete în ciocan, durere în “podul tălpii”, durere în călcâi sau pe partea internă a gleznei? Dacă răspundeți cu DA la oricare din aceste întrebări, este foarte probabil să aveți piciorul plat.

Când arcul plantar este scăzut:

Factorii pot fi genetici (așa te-ai născut), pantofi nepotriviți, traumatism, diabet, artrită reumatoidă, leziuni de tendon șamd.

Uneori nu se observă în repaus, ci doar ridicat în picioare sau la mers. Tendonul tibial posterior, tendonul major care susține arcul plantar, este suprasolicitat și nu mai este capabil să susțină cupola tălpii. Ineficiența acestuia poate duce la prăbușirea întregului arc plantar, iar articulațiile oaselor mici nu mai rămân în poziția corecta și încep problemele de artrită prin suprasolicitarea lor.

 Degetele în ciocan sunt efecte ale unui picior plat pentru că tendoanele responsabile sunt afectate de ineficiența tendonului tibial, iar ultima falangă a degetelor tinde să se încovoaie în jos.

Tratamentul piciorului plat

Este de cele mai multe ori bazat pe ortezare corectă, după analiza individuală profesionistă. Ortezele prefabricate din comerț sunt pentru situații generale ale deformărilor. Specialiștii din cabinetul de podiatrie vor adapta, la milimetru, după amprentare prin placa baro-podometrica, orteza care vă va ajuta cel mai mult.

Gleznierele reprezintă o a doua opțiune, puțin cunoscută încă. Dacă metodele conservatoare nu sunt eficiente, chirurgia este o a treia opțiune, sigur, cu riscurile ei. Piciorul plat este o afecțiune progresivă, generatoare de durere în timp.

Dacă sunteți îngrijorați de asta, vă așteptam la o consultație în cabinetul de Podiatrie, fără întârziere.