Examenul electroneuromiografic EMG

Testele electrofiziologice au apărut ca instrumente importante de specialitate în evaluarea afectării nervilor periferici și a mușchilor inervați de aceștia. Acest examen este indispensabil pentru stabilirea unui diagnostic exact în patologia sistemului nervos periferic. Are un rol important în evaluarea neuropatiei diabetice.

Diagnostic și stadializare

Examenul EMG este indispensabil pentru a diagnostica și stadializa:

 • Mononeuropatia periferică: sindrom de tunel carpian, sindrom de tunel tarsal, sindrom de compresiune ulnară etc.
 • Polineuropatia periferică difuză.
 • Plexopatii brahiale sau lobo-sacrate
 • Radiculopatia lombo-sacrată sau cervicală
 • Miopatia (suferința inflamatorie a mușchilor)
  • •• viteza de conducere nervoasă motorie și senzitivă;
  • •• amplitudinea maximă și durata potențialelor de acțiuni senzitive sau motorii examinate;
  • •• parametrii undei F pentru nervii studiați;

În ce constă examenul electroneuromiografic (ENG / EMG) ?

Prima parte este studiul conducerii nervoase (Electroneurografie) și presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor printr-o mică descărcare electrică. Medicul va plasa pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și al piciorului și va aplica un mic impuls electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația pe care o veți percepe poate fi una stranie, de fină curentare.
Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori la fiecare membru. Pe parcurs, medicul va întrerupe de câteva ori pentru a face calcule și măsurători.

A doua parte este examinarea musculară cu ac (electromiografia propriu-zisă) și se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire (de unică folosință) în anumiți mușchi. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și mișcat fin pentru a înregistra activitatea musculară în repaus. Apoi medicul vă va ruga să încordați mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administrează șocuri electrice sau injecții intramusculare. În mod normal EMG cu ac NU DOARE. Senzația discret neplăcută este inițial, la introducerea acului în mușchi,

Ce pregătiri sunt necesare pentru examenul EMG?

Nu există restricții alimentare înainte sau după test, puteți veni și pleca cu mașina și vă puteți continua activitatea normală în restul zilei. Nu aplicați nici un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme). Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră pentru că frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.

Puteți să luați medicamentele care vă sunt prescrise, cu câteva excepții notabile.

Trebuie să informați medicul înainte de procedură dacă luați tratament anticoagulant (Aspenter, Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Apixaban, Xarelto) deoarece, în această situație, examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchilor, sau dacă urmați tratament pentru Miastenia Gravis (Miostin sau alte medicamente).

 Dacă aveți nelămuriri în privința tratamentelor urmate și a compatibilității lor cu examenul EMG adresați-vă medicului dumneavoastră curent sau medicului care va efectua electromiografia.

Ce informații îi sunt necesare medicului care efectuează examenul EMG?

Prezentați medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul EMG. Dacă ați mai efectuat un examen EMG anterior și rezultatele sunt disponibile, prezentați-le medicului.

Anestezia și examenul EMG:

Pe tot parcursul examinării, medicul necesită cooperarea cât mai completă a pacientului. Disconfortul provocat în timpul examinării EMG este perceput de majoritatea pacienților ca fiind mic și nu justifică riscuri anestezice. Din aceste motive examenul EMG se efectuează fără anestezie.

După examenul EMG vă puteți relua activitatea zilnică obișnuită. Puteți conduce mașina. Orice senzații de disconfort rămase de pe urma examinării ar trebui să dispară complet în 12-24 de ore.