Evaluarea biomecanică a piciorului pentru ortezare

Ca orice procedură medicală, orteza plantară reprezintă varianta de tratament care trebuie calculat, dozat și personalizat pentru fiecare pacient. Improvizațiile si “tălpicii” standard din magazinele de bunuri de larg consum nu pot rezolva complet și corect imperfecțiunile anatomice, atât de individuale ale fiecăruia dintre noi.

Cum se face evaluarea biomecanică?

Evaluarea biomecanică se face atât în statică cât și în dinamică, prin evaluarea structurii piciorului și analiza mersului, folosind dispozitivul numit “Platforma baropodometrică” și softul Free Step. Practic se procedează la o “amprentare” digitală a tălpilor dumneavoastră, care stă la baza croirii și ajustării geometriei perfecte pentru un mers fără durere. Din analiza atentă a acestor date, propunem soluții personalizate de ortezare.

Ce trebuie să știi când vii la o evaluare de biomecanică a piciorului?

 1. Igiena picioarelor să fie una corespunzătoare.
 2. Vă rugăm să aduceți cu dumneavoastră toate documentele medicale/ investigațiile recente. Nu mai vechi de 1 an.
 3.  Se va efectua o evaluare clinică bazată pe teste articulare și musculare în vederea observării prezentelor modificări de la nivelul membrului inferior și picior.
 4.  Se va efectua o evaluare baropodometrică – la nevoie.
  Examenul baropodometric înseamnă o evaluare statică și una dinamica a picioarelor pe o placă de presiune non-invazivă.
 5. Se vor oferi indicații pentru investigații suplimentare, consult de specialitate în funcție de nevoie.
 6. În urma investigațiilor făcute în cabinetul de biomecanică se vor recomanda tratamente terapeutice (exerciții fizice, program de recuperare funcțională), tratamente cu orteze funcționale.
 7. Se va oferi suport pe toată durata tratamentului.

Ce trebuie să știți în cazul în care vi se recomandă ortezarea cu orteze funcționale?

 1. Trebuie făcută o evaluare clinică și baropodometrică.
 2. Trebuie să veniți cu o încălțăminte de tip ADIDAS / încălțămite pentru persoanele cu diabet (dacă sunteți o persoană cu diabet zaharat) din care să se scoată branțul original. Nu o să purtați doar ADIDAȘI, dar dorim să evităm anumite neplăceri și anume, de a fi în imposibilitatea aplicării tratamentului propus.
 3. Încălțămintea trebuie să fie una lată, să nu strângă piciorul, cu o talpă dreaptă și cu spațiu suficient în interior, conformă cu mărimea piciorului dumneavoastră.
 4. DE EVITAT să luați o încălțăminte cu un număr mai mare!!!
 5. Încălțămintea vă rugăm să o achiziționați în a doua parte a zilei.