Fisurile de călcâi
Apar în mod tipic pe o piele foarte uscată. Aceste fisuri adânci se formează chiar pe marginea călcâiului și fac mersul dureros.
Deseori sunt secundare unei hiperkeratoze apărute după fricțiune repetată sau purtarea unor pantofi nepotriviți. Pantofii deschiși la călcâi pot contribui la apriția lor. Lăsate netratate, fisurile pot sângera sau pot deveni foarte profunde, deschizând poarta unor infecții periculoase, mai ales la persoanele cu diabet.
Cum se întâmplă asta?
Debutul este favorizat de o piele uscată și solicitată la nivelul călcâiului. E o problemă obișnuită, care ar putea fi tratată cu o cremă hidratantă. Odată ce apar primele fisuri însă, continuarea presiunii la acest nivel adâncește leziunea, fie din cauza uscăciunii locale, fie din cauza unor afecțiuni medicale favorizante: diabet, stază venoasă, cancer, probleme de tiroidă șamd.
Ce ar trebui să fac?
Prevenția este cel mai bun tratament al fisurilor de calcaneu! Din păcate mulți pacienți nu realizează problema decât atunci când e târziu. Nu vă ingrijorați, pentru ca un specialist al cabinetului de podiatrie vă poate ajuta să revină la normal. Se pot administra soluții antimicrobiene, se poate îndepartă calusul nedorit care marginește fisurile și se pot aplica creme medicale care rezolvă problema. Odată ce fisurile sunt tratate, este la fel de important ca ele să nu reapară. Acesta trebuie să fie un efort constant.
Identificați cât mai grabnic primele fisuri – inspectați-vă călcâiele zilnic, mai ales dacă știți să aveți diabet. Verificați dacă sunt uscate, dacă există o zonă mai îngroșată sau mici fisuri, aparent inofensive. Dacă descoperiți vreunul din aceste lucruri, e important să le păstrați cât mai curate, să nu riscați o infecție locală. Atenție, de la această fază drumul până la un ulcer local sau celulită, este foarte scurt.
Din acest motiv este vital să fiți consultat de către un specialist în cabinetul de podiatrie, cât mai grabnic.