Evaluarea biomecanică a piciorului pentru ortezare

Ca orice procedură medicală, orteza plantară reprezintă varianta de tratament care trebuie calculat, dozat și personalizat pentru fiecare pacient. Improvizațiile si “tălpicii” standard din magazinele de bunuri de larg consum nu pot rezolva complet și corect imperfecțiunile anatomice, atât de individuale ale fiecăruia dintre noi.

Cum se face evaluarea biomecanică?

Evaluarea biomecanică se face atât în statică cât și în dinamică, prin evaluarea structurii piciorului și analiza mersului, folosind dispozitivul numit “Platforma baropodometrică” și softul Free Step. Practic se procedează la o “amprentare” digitală a tălpilor dumneavoastră, care stă la baza croirii și ajustării geometriei perfecte pentru un mers fără durere. Din analiza atentă a acestor date, propunem soluții personalizate de ortezare.

Ce trebuie să știi când vii la o evaluare de biomecanică a piciorului?

  1. Igiena picioarelor să fie una corespunzătoare.
  2. Vă rugăm să aduceți cu dumneavoastră toate documentele medicale/ investigațiile recente. Nu mai vechi de 1 an.
  3.  Se va efectua o evaluare clinică bazată pe teste articulare și musculare în vederea observării prezentelor modificări de la nivelul membrului inferior și picior.
  4.  Se va efectua o evaluare baropodometrică – la nevoie.
    Examenul baropodometric înseamnă o evaluare statică și una dinamica a picioarelor pe o placă de presiune non-invazivă.
  5. Se vor oferi indicații pentru investigații suplimentare, consult de specialitate în funcție de nevoie.
  6. În urma investigațiilor făcute în cabinetul de biomecanică se vor recomanda tratamente terapeutice (exerciții fizice, program de recuperare funcțională), tratamente cu orteze funcționale.
  7. Se va oferi suport pe toată durata tratamentului.

Ce trebuie să știți în cazul în care vi se recomandă ortezarea cu orteze funcționale?

  1. Trebuie făcută o evaluare clinică și baropodometrică.
  2. Trebuie să veniți cu o încălțăminte de tip ADIDAS / încălțămite pentru persoanele cu diabet (dacă sunteți o persoană cu diabet zaharat) din care să se scoată branțul original. Nu o să purtați doar ADIDAȘI, dar dorim să evităm anumite neplăceri și anume, de a fi în imposibilitatea aplicării tratamentului propus.
  3. Încălțămintea trebuie să fie una lată, să nu strângă piciorul, cu o talpă dreaptă și cu spațiu suficient în interior, conformă cu mărimea piciorului dumneavoastră.
  4. DE EVITAT să luați o încălțăminte cu un număr mai mare!!!
  5. Încălțămintea vă rugăm să o achiziționați în a doua parte a zilei.

Examenul baropodometric – Platforma baropodometrică FreeMed Dynamic

Platforma de presiune reprezintă soluția completă pentru evaluarea distribuției presiunilor plantare, în statică și dinamică. Acest dispozitiv ajută la identificarea și tratarea  patologiilor legate de tulburările de mers și echilibru.

Cu ajutorul platformei baropodometrica FreeMed, efectuăm cu succes analize în statică și dinamică ale mersului, precum și teste de stabilometrie. Prin utilizarea platformei în combinație cu softul FreeStep, obținem informații digitalizate complete despre picioarele dumneavoastră, despre evaluarea posturală și cea biomecanică. Din analiza atentă a acestor date, propunem soluții personalizate de ortezare.

Examinarea baropodometrică este extrem de utilă și sportivilor în scopul îmbunătățirii performantelor de alergare și are aplicații în ortopedie, neurologie, picior diabetic, stări post-fracturi, etc.

Ortezele pentru picior

Orteza plantară (cunoscută si sub denumirea de susținător plantar / talonetă), este un dispozitiv medical eficient pentru rezolvarea multor probleme ale picioarelor. Prin definiție, o orteză este utilizată pentru a ajuta la o mai bună funcționare a membrelor inferioare.

Ortezele sunt dispozitive medicale introduse în interiorul pantofului pentru a ameliora afecțiunile determinate de diverse patologii, mersul pe jos sau de activitățile sportive.

Când ai nevoie de orteze?

Conform ACFAOM (The American College of Foot and Ankle Orthopedics & Medicine), ortezele de picior sunt indicate în scop terapeutic, în situații precum:

  • tratamentul unor patologii ale piciorului, cum ar fi: piciorul plat (platfus), inegalitatea membrelor inferioare, pinteni calcaneeni, afecțiuni ale tendonului lui Achile;
  • tratamentul unor afecțiuni ale copiilor precum apofizita calcaneană, genu varum și genu valgum, metatarsus adductus, îmbunătățirea posturii, îmbunătățirea funcționarii normale a aparatului locomotor;
  • în cazul sportivilor, ameliorează afecțiunile la care sunt predispuși (metatarsalgia, entorse repetate, etc) și sunt utile în cadrul tratamentului de recuperare medical;
  • prevenția și reducerea ulcerelor plantare, demonstrat clinic și bazat pe evidențe științifice medicale, fiind destinate pacienților cu hipersensibilitatea piciorului, ulcere ale piciorului diabetic;
  • în cazul artritelor inflamatorii și reumatoide, osteoartritelor;
  • în cazul deformărilor și durerii induse mecanic în situațiile asociate cu pes cavus, pes planus, degete în ciocan, hallux limitus și hallux rigidus, fasceită plantară, piciorul equin, metatarsalgia, neuromul lui Morton, sindromul canalului tarsian;
  • neuropatii: neuropatia periferică, neuropatia Charcot