Tratament integrat al rănilor la pacienții cu diabet zaharat

Categoric că nivelul activității fizice s-a redus considerabil de când ai fost diagnosticat cu diabet zaharat. Încerci să faci mai mult sport și să fii activ, însă o rană de la picior nu te lasă măcar să te încalți cu pantofii de sport. Riscul unei leziuni și mai serioase sau al unei amputații ne sperie și pe noi, specialiști în podiatrie.

Un specialist din echipa de podiatrie trebuie să trateze și mai ales să prevină rănile piciorului diabetic

Tratarea unor răni deja existente este primul pas, dar nu este suficient să garanteze pacientului cu diabet că nu va avea în viitor alte răni. De aceea noi, echipa de specialiști podiatri, dorim să ne dedicăm și prevenției apariției viitoarelor probleme. Abordarea integrlă a unei răni pe fond diabetic include:

Tratamentul ulcerului. 

Pacienții cu neuropatie diabetică nu simt foarte bine durerea după o leziune la nivelul pielii de la picioare, iar o circulație periferică deficitară poate cauza infecția locală care mai apoi se poate extinde. Podiatrii sunt dedicați prin eforturile lor în a opri extinderea infecției și astfel să prevină amputațiile de membru inferior, atât de numeroase la persoanele cu diabet. Responsabilitatea noastră este să instruim pacienții cum să evite astfel de situații în viitor.

Îngrijirea unghiilor și a leziunilor cutanate la nivelul picioarelor.

Multe leziuni sunt cauzate de colțurile unghiilor pe falange discret deformate sau de unghii încarnate. Vă oferim toate detaliile necesare unei îngrijiri medicale fără greșeală în ceea ce privește spălarea și uscarea corectă, tratamentul local al pielii și unghiilor necesar prevenției infecțiilor fungide. Vă  recomandăm produsele cele mai potrivite și vă arătăm anumite tehnici de îngrijire la domiciliu.

Încălțămintea potrivită. 

Vârstnicii sunt deseori purtătorii unor pantofi cu mărime nepotrivită, crescând șansele unor zgârieturi, bătături, leziuni unghiale. Un pantof potrivit nu scade doar riscul leziunilor directe, ci dă și un echilibru mai bun, o stabilitate mai mare. Avem în echipa specialiști fiziokinetoterapeuți experți în ortezare și corecția mersului și încălțămintei.

Prevenția.  

Diabetul este o luptă zilnică și noi încercăm să ajutăm pacienții să domine simptomele chinuitoare în fiecare din aceste zile. Prevenirea rânirii este cea mai eficientă cale de lupta împotriva complicațiilor amenințătoare de viață, iar pentru asta insistăm ca pacienții să fie vigilenți asupra stării picioarelor lor. Încurajăm pacienții și membrii familiilor să fie la fel de prudenți ca și noi și să inspecteze zilnic modificările de culoare a pielii, orice mica leziune aparent inofensiva, zgârietură, colț de unghie rebelă, tulburări de sensibilitate, și să ne anunțe imediat ce o remarcă.

Îngrijirea rănii începe cu primul pas

Specialiștii cabinetului de podiatrie vor să devină partenerii de cursă lungă în îngrijirea piciorului diabetic. Ne sfătuim pacienții în toate aspectele importante pentru o calitate cât mai ridicată a vieții: tipul corect de încălțăminte, alegeri ale stilului de viață, dietă, exerciții pentru acasă, orice detaliu care îi ține activi și în stare cât mai bună fizic și psihic. Vă putem ajuta în schimbarea calității vieții, dar avem nevoie de cooperarea Dumneavoastră.

Faceți o programare fără întârziere la cabinetul de podiatrie pentru o consultație profesionistă de picior diabetic!