Diabet, nutriție și boli metabolice

Medicii specialiști din cadrul clinicii de podiatrie, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, vă pot consulta și vă pot alege cel mai bun plan terapeutic pentru a vă asigura o calitate a vieții la un nivel înalt. Solicitați medicului de familie un bilet de trimitere către specialitatea Diabetologie pentru un consult complet al stării Dumneavoastră de sănătate.

Sudoscan

– diagnosticul precoce și urmărirea evoluției polineuropatiei cu afectare de fibre subțiri, prin testarea răspunsului galvanic al pielii.

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai supărătoare complicații ale diabetului, care se manifestă în primul rând prin tulburări ale sensibilității piciorului. Peste 50% dintre persoanele diagnosticate cu diabet suferă de neuropatie diabetică. Primii afectați, sunt nervii senzitivi periferici de la nivelul membrelor inferioare. Aceștia sunt in esență de două mari tipuri: fibre senzitive mielinizate (pe care le putem cuantifica prin studiul vitezelor de conducere nervoasă = electroneurografie = ENG) și fibre senzitive subțiri (a căror afectare nu poate fi cuantificată prin ENG, ci doar prin SudoScan).

Neuropatia diabetică scade semnificativ calitatea vieții, împiedicând pacienții să aibă o viață de familie normală, un somn bun, să desfășoare activități zilnice.

 Primele semne ale neuropatiei diabetice la nivelul picioarelor sunt:

  • înțepături
  • furnicături
  • durere
  • piele uscată și caldă
  • arsuri

Acestea pot fi urmate de:

  • atrofia musculaturii piciorului, cu modificări ale stabilității, până la pierderea echilibrului
  • reducerea până la pierderea totală a senzației de durere și a percepției temperaturii
  • vindecarea prea lentă a leziunilor, în special de la nivelul picioarelor

În primele faze ale bolii, până la 50% din cazuri, neuropatia poate fi asimptomatica (fără simptome) sau puteți simți doar o ușoară arsură sau furnicături în picioare. Diagnosticarea neuropatiei în această perioada asimptomatică are potențialul de a reduce sau întârzia complicațiile diabetului cu un tratament adecvat în timp util.

Cum este posibil? 

Examinarea pacientului cu dispozitivul medical Sudoscan.

Sudoscan, primul dispozitiv din România pentru cuantificarea Neuropatiei Periferice cu afectare de fibre subțiri (neuropatia diabetică, neuropatia post chimioterapie, boala Parkinson, boala Fabry, polineuropatia amyloida familială). Examinarea este ușor de realizat, neinvazivă, cu rezultat rapid.

Conform ghidului Asociației Americane de Diabet, această examinarea este obligatorie cel puțin o dată pe an la toți pacienții cu diabet tip 2 (indiferent de debut), și pentru cei cu diabet tip 1 la 5 ani de la debut.

Testul indice gleznă-braț

Boala arterială periferică (BAP) este cauzată de blocarea sau îngustarea arterelor, prin depunerea unor plăci de grăsime pe pereții arterelor. Depunerea plăcii cauzează întărirea și îngustarea arterelor, afecțiune denumită arteroscleroză.

Aceasta are ca efect reducerea fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare. Această stare este numită în mod uzual circulație deficitară.

Boala arterială periferică afectează, cel mai adesea, arterele membrelor inferioare, dar poate afecta și alte artere care transportă sângele în afara inimii. Una din cinci persoane peste 70 de ani se confruntă cu această boală. Vârsta avansată, fumatul, diabetul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, precum și hipertensiunea, reprezintă factori de risc cheie. Detectarea precoce a BAP oferă șansa tratării factorilor de risc, poate încetini progresia bolii și poate reduce riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Persoanele care suferă de BAP riscă de două până la șase ori mai mult, un deces, în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
BAP și diabetul reprezintă principalele cauze ale amputațiilor de membre inferioare în Statele Unite ale Americii.

Specialistul podiatru poate efectua un test simplu pentru a determina dacă suferiți de BAP. Acest test poartă denumirea de testul indicelui gleznă-braț.

Testul constă în măsurarea comparativă a tensiunii arteriale la nivelul brațului și al gleznei.

Testarea tulburărilor de sensibilitate

Examenul clinic minuțios al membrelor inferioare are și scopul de a identifica orice tulburare a funcționării nervilor periferici, cât mai timpuriu cu putință.

Primii afectați într-o suferință cronică sunt nervii senzitivi, fie fibrele groase senzitive mielinizate, fie cele nemielinizate, fie fibrele nervoase subțiri. Fiecare dintre aceste tipuri de fibre este responsabil de o anumită sensibilitate: tactilă fină, vibratorie, proprioceptivă, termică și dureroasă.

Această testare este un pas elementar și în diagnosticul neuropatiei diabetice, unde primii nervi senzitivi afectați sunt cei de la nivelul membrelor inferioare.

Pe lângă simptomele descrise de către pacient, se examinează semne motorii, senzitive și autonome, cu scopul de a demonstra eventuale anomalii în distribuția unui nerv, plex, rădăcină sau cale de transmitere centrală.

Testarea tulburărilor de sensibilitate utilizează instrumente relativ simple. Acestea includ un filament de vată pentru evaluarea atingerii ușoare, un monofilament de 10 g pentru senzația de protecție, un ac pentru senzația de durere, ThermoTip pentru senzația termică și un diapazon calibrat de 128 Hz pentru senzația vibratorie. Semnele clinice pot fi evaluate cu ajutorul scorurilor compozite, cum ar fi Scorul de Dizabilitate Neuropată (SDN). Se atribuie puncte pentru prezența sau absența următoarelor caracteristici: pragul de percepție a vibrației la vârful halucelui, percepția temperaturii pe fața dorsală a piciorului, testul Pinprick proximal de unghia mare de la picior și reflexul ahilian. Scorul maxim este de 10, iar un scor de 6 sau peste indică un risc crescut de ulcer al piciorului.