Voi cât de multe știți despre diabet?

De câte tipuri este?

Ce se întâmplă cu o persoană care suferă de diabet?

În această epocă a stresului și mâncărurilor mai puțin sănătoase, considerăm că este foarte important ca lumea să afle cât mai multe informații despre această boală, care se poate preveni, însă în cele mai multe cazuri nu se poate trata.

Astfel, am decis să creștem conștientizarea față de diabet în această zi, 14 Noiembrie, care este Ziua Mondială a Diabetului. O zi în care specialiștii de pe întreg mapamondul încearcă să sporească atenția oamenilor față de această boală.

Diabetul este o boală care se poate manifesta la orice vârstă și are legătură cu nivelul de zahăr din organism, care are valori mult mai ridicate decât cele normale. Ceea ce în timp, duce la complicații severe sau chiar moarte.

Diabetul poate fi de trei tipuri:

  • Diabetul de tipul I se instalează atunci când pancreasul nu poate produce îndeajuns de multă insulină pentru ca organismul să proceseze nivelul ridicat de zahăruri din corp.
  • Cel de tipul II apare atunci când organismul nu mai răspunde la insulină produsă de acesta, astfel că, deși insulina este prezentă, celulele nu o folosesc pentru a metaboliza zaharurile.
  • Al treilea tip de diabet, este unul mai special și apare doar la femeile însărcinate, acesta se manifestă prin creșterea exagerată a nivelului de zaharuri din corpul mamei. De obicei, în acest caz, nivelul de zaharuri din corpul mamei scade după naștere.

Așa cum am mai spus, diabetul provoacă o serie de complicații care lăsate nesupravegheate pot fi fatale. Aceste complicații pot afecta aproape orice parte a corpului, iar noi în calitate de specialiști podiatrii dorim să ne concentrăm pe complicațiile ce apar la nivelul picioarelor. Bolnavii de diabet sunt predispuși să facă o complicație numită, neuropatie diabetică. O complicație ce duce la pierderea sensibilității la nivelul picioarelor datorită faptului că nervii sunt destabilizați din cauza nivelului ridicat de zahăr, deci fie vor fi suprastimulați, fie substimulați. Pierderea sensibilității este o problemă gravă deoarece orice rană apare, nu doar că nu este resimțită, deci nu stiți că există. Dar, nici nu se vindecă în mod natural, ceea ce înseamnă că riscul de infectare este extrem de ridicat, iar o infecție netratată poate duce destul de repede la amputații.

Sfatul nostru pentru oricine suferă de diabet, este, să prevină efectele neuropatiei diabetice prin verificarea zilnică, atentă, a picioarelor. Această măsură simplă este foarte importantă, pentru că doar așa veți depista problemele în timp util, reducând astfel riscul pierderii unei părți din picior. În plus, sunt recomandate controale regulate la un specialist podiatru pentru o examinare specializată a picioarelor.

În momentul de față diabetul este o boală a cărei frecvență este în creștere la nivel global, iar 90% dintre pacienți fac tipul II de diabet. În plus, șansa unui om cu diabet să sufere o moarte prematură este dublă, comparativ cu o persoană sănătoasă. Vă sfătuim să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră deoarece doar așa puteți preveni apariția diabetului, pur și simplu având un stil de viață sănătos puteți reduce foarte mult șansele de apariție a diabetului. De asemenea, analizele regulate de sânge vă pot ajuta în depistarea timpurie a diabetului. Nu vă lăsați pradă acestei boli, aveți grijă de dumneavoastră și de cei dragi, în special dacă știți că suferă deja de diabet.